6 Eylül 2010 Pazartesi

kırmızı biber çorbası



Kırmızı biberleri çok seviyorum. Nam-ı diğer kapya biber, dolmalık kırmızı biber ya da paprikayı genellikle közlenmiş olarak tüketiyoruz. Aynı çorbaları pişirmekten sıkılınca bu tarife kavuştuk :)



KIRMIZI BİBER ÇORBASI
  • 5 adet orta boy kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 diş sarımsak
  • Sıvı yağ
  • 6 bardak su
  • Tuz, karabiber

 Közleme Hakkında

Bu işlemi fırınınızı 200 dereceye getirerek yağlı kağıt serdiğiniz tepside yapabilirsiniz. Ya da piyasada satılan harika nesne "közmatik" diye adlandırılan delikli közleme tavalarının üzerinde ocakta yapabilirsiniz. 

Ben düdüklü tenceresi olanlara süre açısından da daha kısa zamanda hazır olduğu için buharda pişirmeyi öneriyorum. Düdüklü tencerenizin buhar sepeti de varsa biberleri üzerine koyup tencerenin dibine de 1 parmak su koyuyoruz. Düdük sesinden sonra yaklaşık 4 dakikada biberler pişmiş oluyor.

Hazırlanışı

Kırmızı biberleri közlüyoruz. Közlediğimiz biberlerin zarlarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra kuşbaşı şeklinde doğruyoruz.

Tencereye sıvı yağı koyup biraz ısıttıktan sonra sarımsakları biraz çeviriyoruz.

1 yemek kaşığı unu azar azar tencereye ekleyerek kısık ateşte macun kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Unlu kısımdan korkmayın unu serpiştirir gibi eklediğinizde topaklanma vs. olmuyor.

Unumuzu da kavurduktan sonra kırmızı biberleri ekliyoruz ve 1-2 dakika ateşte onları da kavuruyoruz.

6 bardak suyumuzu ekliyoruz. Bir sonraki denememde 6 bardak suyun iki bardağını süt olarak kullanacağım. Çok yakışacağını düşünüyorum.

Çorbamız kaynamaya başladığında içine tuz ve karabiber ekliyoruz. Arzunuza göre kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.

Dilerseniz el blendırı ile çorbayı ezebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Tanelerden hoşlanıyorsanız öylece yiyebilirsiniz.

Kıpkırmızı, yumuşacık bir çorba oluyor, üzerine kaşar rendesi ekleyerek servis yapıyoruz. Bayat pideleri değerlendirmek için yaptığımız kıtırlar da çorbamıza çok yakışır.

En kısa zamanda deneyeceğim ama bence marketlerde kavanozlarda satılan közlenmiş kırmızı biberlerle de bu çorba yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...