23 Ekim 2010 Cumartesi

derin dondurucu ile akşam yemekleri en hızlı nasıl hazırlanır?



Bir önceki yazımda derin dondurucuda meyve ve hamur işlerini nasıl saklayabileceğimizi anlatmıştım. Bu yazıda da et, balık, tavuk ve sebzeleri pratik bir şekilde kullanmak üzere nasıl saklayabileceğimizi anlatacağım. Malum hepimizin vakti kısıtlı. Yemeklerin bazı malzemelerinin önceden hazır olması işi çok kolaylaştırıyor.

Konumuz işten eve geldiğimizde en çok yarım saatte yemeğimizi hazırlayabilmek için gereken pratiklikler. Derin dondurucu da bu konuda en büyük yardımcımız.



ET VE KIYMA


Kırmızı et ürünleri: Derin dondurucuya kasaptan aldığımız gibi koyabiliriz. Mahallemizin kasabına göre eti eve getirdiğimizde asla yıkamamalıymışız. Bu etin dokusunu bozuyormuş. Kullanabileceğimiz miktarlar halinde buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya koyabiliriz.

Kıyma: En çok kullandığımız et ürünü. Yemeklik kıymaları minik parçalar yerine elinizle iyice yassılaştırarak köfte kalınlığından da ince olarak poşetlerseniz, dolaptan çıkardığınızda yaklaşık 10 dakika içinde çözülüyor.





Yaklaşık bir kilogram kıymayı köfte harcı ile yoğurup şekillendirdikten sonra 5'li ya da 6'lı paketler halinde dondurabilirsiniz. Bu paketlerle bazen ızgara köfte yiyoruz, bazen de İzmir köfte. Çok pratik oluyor.




Yine pirinç, baharat ve kıyma ile köfte hazırlayıp minik toplar halinde yuvarlayarak dondurabilirsiniz. Bu köfteleri sulu köfte ya da ekşili köfte yapımında kullanabiliriz.



 
TAVUK ÜRÜNLERİ



Tavuk Parçaları: Her türlü tavuk parçası derin dondurucuya konabilir. Göğüsleri birbirine değmeyecek şekilde ayrı ayrı paketlerseniz çözülmesi kolay oluyor. 

Eğer kuşbaşı tavuk lazımsa bütün göğüs ya da tavuk parçasını derin dondurucudan çıkardıktan yaklaşık 20 dakika sonra doğramak daha kolay oluyor. Buzunu tam çözmediğinden istediğiniz gibi doğranabiliyor. 

Tavuk pirzolası: Tavuk pirzolasını buzluktan çıkarıp tam çözmeden ince ince dilimliyoruz, teflon tavada baharatlarla çeviriyoruz, nefis tavuk döneri oluyor. 



Tavuk suyu: Annemin tavuk ve derin dondurucu ile ilgili en büyük icadı: DONDURULMUŞ TAVUK SUYU! Çorbalık tavuk parçalarını ya da derili bir kaç butu suda kaynatıyorsunuz.Soğuduktan sonra bu suyu kağıt ya da plastik bardaklara koyup derin dondurucuya atıyorsunuz.



Lazım olduğunda da ocakta çözmesini beklemeden aynı margarin eritir gibi eritiyorsunuz. İçine şehriye atıp tavuk suyuna çorba da yapabilirsiniz, ya da tavuklu pilavda kullanabilirsiniz.


SEBZELER


 Yeşil biber: Yemeklik doğradığınız sivri yeşil, çarliston ya kırmızı biberi buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya atın. Yemekte kullanmanız gerektiğinde ihtiyacınız kadarını alıp kalanını yine poşetin içinde bırakarak derin dondurucuda tutun. Birbirlerine yapışmadıklarından hiç sorun olmuyor.

 

Ama bu biberleri salatada kullanmayın, sadece pişirmeniz gerektiğinde kullanın çünkü çözüldüğünde rengi tazesi kadar canlı olmuyor.

Dolmalık biber: Ayıklayıp buzdolabı poşetleri içinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Buzlarını çözmeden anında içlerini doldurup pişirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde çok yumuşuyorlar.



Kırmızı biber (Kapya): Kırmızı biberleri bolca közleyip ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz. Bu biberlerle salata ya da kırmızı biber rulolaları yapabilirsiniz.




Maydanoz ve dereotu: Ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp kuruluyoruz. Bıçakla kıydıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atıyoruz. Lazım olduğunda kullanacağımız kadarını çıkarıp kullanıyoruz. Birer demet maydanoz ve dereotunu ayıkladığınızda bayağı bir süre kullanabiliyorsunuz. Limon soslu makarnanın dereotları derin dondurucudan çıkmıştı.



BAKLİYATLAR

Nohut: Önceden düdüklüde ya da tencerede haşlanmış nohutları buzdolabı poşetine birer yemeklik parçalar halinde koyuyoruz. 





Pişirmemiz gerektiğinde tencerede soğan ve salça kavurup üzerine bir nohut poşeti ekliyoruz, suyunu da ekleyip pişiriyoruz. Yarım saatte harika bir nohut yemeği oluyor.

Kuru fasulye: Kuru fasulyeyi de nohut gibi önceden haşlayıp poşetlerde dolaba koyuyoruz. Yağ ve salça ile pişirebiliyoruz.

Mercimek: En sevdiğim bakliyat. Bol miktarda haşlıyorum, poşetlerle derin dondurucuya atıyorum. Nohut ve fasulye gibi pişiriyorum. Sabah işe gitmeden önce bile pişirdiğim oluyor. Kahvaltı bitene kadar pişmiş oluyor.






Barbunya: Kuru barbunya hiç pişirmiyoruz. Taze barbunyayı da yazın alıp ayıkladıktan sonra aynı şekilde buzdolabı poşetlerine koyarak donduruyoruz.




Bezelye: Yine tazeyken alıp ayıkladığımız bezelyeleri buzdolabı poşetlerinde dondurabiliriz.


PİŞMİŞ YEMEKLER

Pek çok kişi pişirdiği yemekleri derin dondurucuya atıyor. Biz ailece buna alışamadık. Sulu yemekler kesinlikle sularını yitiriyor, içinde et varsa etlerin tadı değişiyor. Pilav, dolma gibi pirinçli ürünlerde pirinç donup çözüldüğünde tadını ve formunu yitiriyor. Bir kere de pişmiş patatesli böreği denedik. Patatesler donduktan sonra sulanmışlardı ve tatları değişmişti. Pişmiş yemeklerdeki tüm denemelerimiz bence başarısız oldu, üstelik donup çözüldükten sonra yemeğin tadı taze pişmiş haline hiç benzemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...