Ekmek yapma makinemizle tariflere devam ediyoruz. Bu ekmek pişerken dayanılmaz bir koku evi sarıyor. Sıcakken de yemeye doyamıyorsunuz. Özellikle üzerine krem peynir sürünce müthiş bir şey oluyor.
DOMATESLİ KEKİKLİ EKMEK
Tüm ölçüler ekmek yapma makinesinin içinden çıkan bardak ve kaşığa göredir. Genelde bardakların üzerinde mililitre cinsinden ölçüler de oluyor.
- 140 ml. su
- 140 ml. domates suyu
- 2 büyük kaşık zeytinyağı
- 1,5 küçük kaşık tuz
- 1 büyük kaşık şeker
- 500 gr. beyaz un
- 1,5 küçük kaşık instant maya
- 2 küçük kaşık kekik
- 1 küçük kaşık sarımsak tozu
- 4-5 adet kurutulmuş domates
- 2 yemek kaşığı dilimlenmiş siyah zeytin
Ekmek yapma makinemizin haznesine karıştırma kolunu takalım.
Domates suyu ve suyu hazneye ekleyelim. Zeytinyağını hazneye ekliyoruz.
Unumuzu eleyerek tüm sıvının üzerini örtecek şekilde hazneye ekliyoruz.
Ardından tuz ve şekeri ayrı köşelere ekliyoruz.Unun ortasında minik bir çukur açıp buraya da mayamızı ekliyoruz. (makineye malzemenin yerleştirilmesi hakkında daha detaylı anlatım için çavdarlı ekmek ' e bakabilirsiniz.)
Ekmek Yapma Makinesi ile hazırlamak;
Makinenin standart (1) nolu programında, 1000 gr ve orta kabuk sertliğinde ekmek yapma makinesini çalıştırıyoruz.
Bu arada bir kapta sıcak su ile domates kurularını ıslatıyoruz. 5 dakika sonra yumuşayan domates kurularını minik parçalar halinde doğruyoruz.
Bir kasede domates kurusu, kekik, sarımsak tozu ve zeytinleri karıştırıyoruz. Ekmek yapma makinemiz program başladıktan yaklaşık yarım saat sonra bir sinyal verecek. Kasede hazırladığımız malzemeyi bu sinyalden sonra hamura ekliyoruz.
Toplam 3 saat içinde ekmeğimiz pişmiş olacak. Tüm evi enfes bir koku sarıyor. Pişirme işleminin son yarım saati geçmek bilmiyor. Bu ekmeği dilimleyerek üzerine krem peynir sürdüm. Böylece minik kanapeler yaptım. Üzerini ayrıca çörekotu, dilimlenmiş zeytin, ya da minik kırmızı biberlerle süsleyebiliriz.
El ile şekillendirip fırında pişirmek;
Makinenin "hamur" programında ekmek yapma makinesini çalıştırıyoruz. Yaklaşık 1,5 saat sürecek program sonunda ekmeğimizin hamuru mayalanmış oluyor.
Program bittiğinde hamuru unladığımız tezgaha alıyoruz. Üzerine kasede hazırladığımız domates, kekik, sarımsak tozu ve zeytinleri ekleyerek ve ellerimizi unlayarak hamurumuzu yoğuruyoruz.
Hamuru orta kalınlıkta bir şerit haline getirip 6 eşit parçaya bölüyoruz. Üzerlerine fırça ile zeytinyağı sürüyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamur parçalarını yerleştirip üzerini bir bezle örtüyoruz. Yarım saat süre ile ikinci mayalama işlemini gerçekleştiriyoruz.
200 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.
Elde şekillendirdiğim domatesli-kekikli ekmeklerin arasına sadece beyaz peynir koyarak sandviç yaptım.
Avrasya Maratonu'ndaki kahvaltımız bu sandviçlerdi.
Çok doyurucu oldular. Kişi başı ikişer tane hazırlamıştım ama birer tane yiyince bile doyduk.
Yihuuu!
YanıtlaSilarayıpta bulamadığım bu siteymiş meğer:) Selcen koş koş :)
Hahhayttt, daha neler var burda, gez bakalım iyice :)
YanıtlaSil