31 Ocak 2011 Pazartesi

mercimek köftesi



Tam kıvamında yapılmışına denk gelmenin genelde zor olduğu bir meze mercimek köftesi. Kimisi cıvık, kimisi çok kuru, kimisi az renkli, kimisi de fazla baharatlı olur. Kararında bir mercimek köftesinin nasıl yapıldığı bol fotoğraflı olarak bu yazının konusu.


Beni en çok zorlayan yıllardır yaptığım tarifi ölçü birimlerine çevirmek oldu. Çünkü tamamen "göz kararı" yaptığım bir yemekti. Neyse ki artık ölçüleri var.

MERCİMEK KÖFTESİ
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 su bardağı su
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 küçük demet taze soğan
  • 1 küçük demet maydanoz
  • Tuz
  • Sıvı yağ


İşe önce soğanlarla başlıyoruz. Kuru soğanları yemeklik doğradıktan sonra az miktarda sıvı yağla bir teflon tavada kavuruyoruz.

Soğanlar iyice öldükten sonra biber salçasını ve domates salçasını tavaya ekliyoruz. Bir-iki dakika sonra ateşi kapatıp soğumaya bırakıyoruz.







Bir tencereye kırmızı mercimeği ve 2 su bardağı suyu ekliyoruz. Ocakta kaynatmaya başlıyoruz. Burada aynı mercimek çorbası yapar gibi mercimeklerin rengi önce sarıya dönecek, sonra da çatlayarak mercimek püresine doğru yol alacaklar. Ben ilk önce 1,5 bardak su eklemiştim baktım az geldi yarım bardak daha sıcak su ekledim. Çünkü mercimeğin cinsine göre ne kadar su çekeceği değişebilir. Bize fotoğrafta da gördüğünüz gibi biraz lapa bir mercimek püresi lazım.


Mercimekler püreye benzediğinde ocağı kapatıyoruz. Bir çay bardağı bulguru ve bir çay kaşığı tuzu tencereye ekleyip bir kaşıkla karıştırıyoruz. Tuzu iyi ayarlamak lazım, çünkü kullandığınız salçalar çok tuzlu ise bazen mercimeğe tuz atmaya gerek bile kalmayabilir. Hala lapa bir görüntü var ama tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika beklediğimizde bütün bulgurlar şişecek ve kupkuru bir mercimek-bulgur karışımımız olacak.




Soğanlarımız soğurken ve bulgurlarımız şişerken biz yeşilliklerle ilgilenmeye başlayalım. Taze soğanı ve maydanozu güzelce ayıklayıp yıkıyoruz ve ince ince kıyıyoruz. Bol yeşillik kullanmakta yarar var.


Bir büyük kasede mercimek-bulgur karışımını, salçalı soğanlarımızı karıştıracağız ama burası çok önemli. Her ne kadar ölçü ile yapmış olsak da bazen ya mercimek az geliyor köfte cıvık oluyor, bazen de salça az geliyor. Benim önerim önce kaseye mercimekle bulguru koymak üzerine de salçanın yarısını ekleyip öyle yoğurmak. Elinizle yenebilir dediğiniz kıvama gelene kadar salçayı ekleyin. 





Burada başımıza şunlar gelebilir; salça biter ama hala kuru bir karışım vardır, o zaman bir miktar daha salçayı yağda kavurup ekleyebiliriz. Ya da bütün salçayı kullanırız ama çok cıvık bir köfte olur, o zaman da bir çay bardağı daha bulguru bir kasede üzerini örtecek kadar sıcak su ile ıslatıp beş dakika bekleriz ve şişmiş bulgurları köfteye ekleriz.



Köftenin kıvamını tutturduktan sonra yeşilliklerle karıştırıyoruz ve elimizle şekillendiriyoruz. Ben bu çiğ köfteye benzer formu seviyorum ve de kolay geliyor bana, annem daha biçimli yuvarlaklar yapmayı seviyor.








Servisi de tabiki kıvırcık yaprakları üzerinde yapıyoruz. Malesef içindeki taze soğan yüzünden aynı gün içinde tüketmek gerekiyor ya da en fazla 1 gün daha buzdolabında saklanabilir. Afiyet olsun!




8 yorum:

  1. gecenin bir vakti canımın mercimek köftesi çekeceği hiç aklıma gelmezdi doğrusu :). insan daha önce yemediği birşeyi yemiş gibi canı istermi ?. görüntü ve açıklamalı anlatımınız harika!. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bir Antep yemeği olan Mercimekli Köfte meze değildir. Mercimekli köftenin sebzesi, özellikle de taze soğanı bu kadar iri doğranmaz. Mercimekli köftede sarımsak da olur. Mercimekli köftede kimyon olur.Kararında bir tarifi vermeden önce tarifi iyi bilmek gerekir.

    YanıtlaSil
  3. Esra Hanım afiyet olsun çok teşekkürler.

    Mutfaklar yaşayan varlıklar olduğuna göre tarifler farklı damak tadlarına göre uyarlanabilir. Eminim kimyonlu ve sarımsaklı hali de güzel oluyordur ama bazı bünyelere ağır gelebilir.

    Dilerseniz buna hafif bir mercimek köftesi yorumu diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizinki gibi denedim güzel oldu yazılan tarifte güzel allh için

      Sil
  4. şimdi denemeye gidiyorum

    YanıtlaSil
  5. çok güzel anlatmışsınız ellerinize sağlık bugün geç oldu. Ama yarın mutlaka yapacağım

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık, tariflerin ve anlatış şeklin bir harika :))) Bayılıyorum senin tariflerine, ama, dalga geçmek yok (arayı uzatmak), devam devam :)))

    YanıtlaSil
  7. kimyonsuz mercimek köftesi olmaz maalesef birde salçaları fazla koymuşsunuz gibi geldi bana yine de yapıp beğenenlere afiyet olsun..

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...