7 Şubat 2011 Pazartesi

tarçınlı-cevizli-üzümlü topkek

Fotoğraf: Lütfü ÇOLAK

Eşimle birer topkek canavarına dönüştük. Normal kek neredeyse pişmiyor artık evde. Bu keklerin de ilham kaynağı İkea'nın sıradışı kek kalıbı ve renkli kek kağıtları. Sonuç Şirinler'in evlerine benzedi. 

Topkek yapmak ile ilgili temel bilgilere "damla çikolatalı topkek" yazımızdan ulaşabilirsiniz.


TARÇINLI-CEVİZLİ-ÜZÜMLÜ TOPKEK
(12 adet)
Sıvılar:
  • 200 ml süt
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
Katılar:
  • 140 gr toz şeker
  • 250 gr un
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Ek malzeme:
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı ince dövülmüş ceviz
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
Topkek yapma prensibimiz özetle katıları ve sıvıları ayrı kaplarda karıştırmak. Sonra da onları birbiriyle buluşturmak. Son olarak da ek malzemeleri eklemek. Ve tüm bunlara başlamadan önce fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp ısınmaya başlatmak.

İki yumurtayı bir kaba kırıyoruz ve çırpıyoruz. Üzerine süt ve yağı ekliyoruz. Diğer keklerden daha az yağ ekledim çünkü cevizin kendi yağı zaten yetiyor.

Bir başka kaba unu eleyerek ekliyoruz ve burdan bir yemek kaşığı unu bir kenara ayırıyoruz. Bununla üzüm ve cevizlerimizi unlayacağız.

Unumuzun üzerine şeker, kabartma tozu, vanilya ve tarçını ekliyoruz. Homojen bir un karışımı elde edene kadar karıştırıyoruz.

Un karışımının üzerine sıvı karışımı ekliyoruz ve metal olmayan bir spatula ya da kaşıkla hafifçe karıştırıyoruz.

Bir kasede ceviz ve üzümü karıştırıyoruz, üzerine unu serperek tekrar karıştırıyoruz. Böylece ek malzemelerimi dibe çökmeyecek. 

Unlanmış üzüm ve cevizleri hamura ilave ediyoruz. Yine çok hafifçe karıştırıyoruz.

Muffin kalıbımızın içine kağıtları yerleştirdikten sonra hamuru bölüştürüyoruz. Eğer silikon kalıp kullanıyorsanız yağlamaya hiç gerek yok, direk hamuru bölüştürebilirsiniz.

İşin başında fırınımızı 200 dereceye ayarlamıştık ve ısınıyordu zaten. Topkekleri fırına atıyoruz ve 15 dakika zaman tutuyoruz. Ne daha az ne daha çok. 15 dakikanın sonunda aynen üstteki gibi görünüyorlar.


İKEA Drommar muffin kalıbı

İkea'nın DROMMAR isimli muffin kalıbı ince uzun topkekler yapıyor ancak diğer bildiğimiz kalıplardan biraz küçükler. Bu tarifle 16 tane küçük muffin çıkıyor. Ama normal muffin kalıpları ile 12 tane çıkıyor.
Silikon kalıplar için de önerim TANTİTONİ silikon kek kalıpları, hem ekonomik hem de kullanımı çok pratik.

Tantitoni 12'li silikon muffin kalıbı

2 yorum:

  1. top kek kagıtlarına bayıldım.gerçekten çok güzeller.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. Bu kağıtları ben de çok zevdim, almak için en kısa zamanda İkea'ya gitmemiz lazım, çünkü insanda tiryakilik yapıyor. Biz de topkek canavarı olduk eşimle. Kalorili bir bağımlılık :(

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...