9 Ocak 2013 Çarşamba

fırın makarna



Fırın makarna benim çevremde çok bilinen bir tür değil. Annem sağolsun küçüklüğümüzden beri bolca yaptığından bizim evde çok sevilirdi. Şimdi sizi de tanıştırmak istiyorum.







Fırın makarna makarna türünün adı. Mezzanelli diye de geçiyor. Marketlerde genelde spagettilerin yanında olur. Boru biçiminde ortası delik olan spagetti olarak tarif edebiliriz. Hemen hemen tüm markalarda var. 






Anlatacağım tarif klasik peynirli fırın makarna. Çeşitlendirmek size kalmış. Tavuk-mantar parçaları, kıyma-domates, sebze parçaları gibi çok değişik içler hazırlanabilir. Peynirli haline zaten bayılıyorum.





FIRIN MAKARNA
(6 porsiyon)
  • Yarım paket fırın makarna
  • 1 su bardağı az yağlı beyaz peynir
  • 1 çay bardağı ince rendelenmiş kaşar
 Beşamel Sos için;
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 500 ml süt
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber
Öncelikle makarnamızı suda haşlıyoruz, normal makarna gibi. Kaynayan tuzlu suda 12 dakika haşlanması yeterli. Makarna haşlarken tadına bakmak yerine paketlerin üzerinde yazan sürelere göre haşlıyorum.


Makarna haşlanırken beşamel sosumuzu hazırlayabiliriz. Tereyağı ve sıvı yağı bir tencerede eritelim. 2 yemek kaşığı unu yavaş yavaş üzerine serpelim, o arada çırpma teli ile karıştırmaya devam edelim. Tariflerde hep unun kokusu çıkana kadar kavurun derler ben bunu biraz daha açıklayayı. Unlar topak topak tüm yağlarla birleşmiş olduklarında hafiften sararmaya başlıyorlar bu da yaklaşık 1 dakika sürüyor. O anda azar azar soğuk sütü ekliyoruz. Bir taraftan sütü dökerken çırpma teli ile karıştırmaya devam ediyoruz ki unlar toplanmasın.


Sütü ekledik, beşamel sosumuz macun kıvamına geldi, hafiften fokurduyor. Hemen çırpılmış yumurtayı ekleyip hızlı hızlı çırpıyoruz ki yumurta pişmesin. Son olarak tuz ve karabiber ekleyerek sosu tatlandırıyoruz. Bence bu arada baharat severler eğer tavukluysa köri, etliyse kimyon gibi değişik baharatlar ekleyebilir. Eşim yese ben de köriyi boca ederdim :)

O arada 12 dakika dolup makarnamız haşlandıysa hemen süzgece alıp süzüyoruz. Fırını da 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.


Şimdi en güzel kısım. Beşamel sos hazır, makarnalar hazır. Haşlayıp süzdüğümüz makarnaları beşamel sos tenceresine ekliyoruz. İyice sosa bulansınlar. Orta boy kare borcamı yağlıyoruz. Soslanmış makarnanın yarısını tepsiye alıyoruz. Spatula ile güzelce yayıyoruz. Üzerine ufalanmış beyaz peyniri ekliyoruz. Onun üzerine de tencerede kalan makarnayı alıyoruz. Spatula ile onu da yayıyoruz iyice. En üste de kaşar rendesini ekliyoruz.

180 dereceye önceden ısıttığımız fırında kaşarların üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Ama zamana bağlı kalmayın, çünkü malzemenin hepsi pişmiş durumda, kaşarların kızarması yeterli.

Afiyet olsun!

1 yorum:

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...