27 Temmuz 2013 Cumartesi

sac kavurma



Sac kavurma yapmaktan korkmayın, herşeyi tencereye atıp kapağı kapatıyorsunuz ve pişiveriyorlar. Tabi seçeceğiniz et ve tavanın cinsi çok önemli. Ben sacda yapmadım, döküm wok tavamda pişirdim, lezzetinin sırrı büyük oranda bunda saklı. Tabanı geniş ve yayvan olan döküm tava ya da tencere kullanabilirsiniz. Döküm tava ısıyı uzun süre muhafaza ettiği ve eşit yaydığı için et ve sebze yemeklerini daha da lezzetli yapıyor.




SAC KAVURMA
  • 1 kg dana antrikot (küçük kuşbaşı olarak doğranmış)
  • 1 çay brd. sıvı yağ
  • 2 domates
  • 4 yeşil biber
  • 2 kırmızı biber
  • 15 adet mantar
  • Tuz, karabiber
  • 2 parça içyağı (tercihe bağlı)
Et yemeklerine lezzet veren sağlıklı bulmasam da etin üzerindeki yağ malesef. İlk denememizi kasabımızın verdiği bol yağlı kuzu eti ile yapmıştık. Yağ ve et oranı yarı yarıyaydı. Lezzet muhteşemdi ama dünyanın yağını yemiştik. İkinci denemeyi az yağlı antrikotla yapmaya karar verdim. Kasaptan iki büyük parça içyağı istedim. Onları da diğer etlerle kavurdum ama yemek pişince içinden alıp attım o yağları. Lezzetlerini bıraktılar yemeğe tabi.


Tavamızı güzelce ısıtıp içine yağı ekliyoruz. Ben zeytinyağını tercih ettim. Üzerine de minik kuşbaşı etlerimizi ekliyoruz. Et yemeklerinde çok deneyimli değilim. Birkaç püf noktası var sizinle de paylaşacağım. Etler pişerken önce sularını salıyorlar, sonra da çekiyorlar, işte o noktada sebzeleri ekliyoruz. Hepsi bu kadar.

Etlerin rengi kırmızıdan kahverengiye dönene kadar ara ara çevirerek pişirelim. Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürecek. Kahverengileştikleri anda karabiberi ekleyelim ki suyu içlerine çekerken o lezzeti de çeksinler. Etler pişerken sebzelerin hazırlığını yapabiliriz. Etler pişene kadar tavanın ağzı açık olacak.




Yeşil ve kırmızı biberleri yıkayıp içlerindeki çekirdekleri çıkaralım. Çok ince olayacak şekilde doğrayalım. Mantarları da yıkayıp doğrayalım.










Domatesleri minik küpler halince doğrayacağız. Rondoda çekmenizi önermiyorum, çok sulanıyorlar. Küp halinde doğradığımızda iyice pişince eriyorlar zaten, hem renk veriyorlar hem de ekstra sulandırmıyorlar.





Etler suyunu çektiyse mantarları ekliyoruz. Mantarları 5 dakika çevirdikten sonra biberleri ekliyoruz. 5 dakika da biberler pişiyor en son domatesi ekliyoruz.






Bütün sebzeleri ekledikten sonra tencerenin ağzını kapatıp ocağın altını kısıyoruz. Toplam pişme süresi etin durumuna göre 40-50 dakika arasında değişiyor. Etlerin yumuşayıp piştiğine emin olduğumuzda tuzu ekleyebiliriz. Et yemeklerinde tuzu en son ekliyoruz, önceden eklersek etler sertleşiyor. Tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz.

Ben servisi sütte patates ile yaptım. Her tür pilav ya da patates püresi ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!



4 yorum:

  1. Şu an yapıyorum tarifinizi,bakalım nasıl olacak:). Yalnız naçizane ricam yaparken tencere kapağı kapalı mı olacak açık mı olacak diye düşündüğüm anlar oldu.Bu bilgiyi de tarife eklerseniz iyi olur sanki:). gerçi wok tavada yaptıysanız siz açık olarak pişirmişsinizdir sanırım. Ben demir döküm tencerede yaptığım için bocaladım sanırım:).Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, Ramazan dalgınlığı olmuş, gerekli düzeltmeyi yaptım tarifte.

      Sil
  2. Tavsiyem cay klasiğinin ucu ile kekik koyarsaniz nefis olur birde 1/2 yemek kaşifi domates biber salcasi(2 si yani iki salcanin toplami 1/2 klasik salça) biz aciyi sevdiğimiz için pul biber de koyuyorum.afiyet olsun kolay gelsin :)))))

    YanıtlaSil
  3. güzel görünüyor izlerken bile acıkıyor insan.
    Ellerinize sağlık feyza hanım.

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...