12 Şubat 2014 Çarşamba

kırmızı kadife topkek (red velvet cupcake)



Sevgililer Günü için uzun zamandır aklımdaydı. Denedim ve çok sevdim. Orjinal tarif allrecipes.com da. Red velvet aslında daha çok pasta formuyla biliniyor. Ben bu halini daha çok sevdim. Tarif iki inanılmaz malzeme  var: Kefir ve sirke! Kırmızı görünmesine rağmen kakaolu bir kek. Hadi kollarınızı sıvayın sevgilimizi kırmızı topkeklerle mutlu edeceğiz.



KIRMIZI KADİFE TOPKEK
Topkek için,
  • 2 yumurta
  • 60 gr (3 yemek kaşığı)tereyağı
  • 225 gr (1,5 su bardağı) toz şeker
  • 125 gr (1+çeyrek su bardağı) un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 180 ml (1 su bardağı) süt
  • Yarım çay kş. tuz
Beyaz krema için
  • 500 ml. süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı un
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
- See more at: http://www.tarcintadi.com/2013/02/beyaz-kremal-topkek.html#more
(Red Velvet Cupcake)
12 adet

Topkek için,
  • 2 yumurta
  • 60 gr (3 yemek kaşığı)tereyağı
  • 200 gr (1+1/3 su bardağı) toz şeker
  • 165 gr (1+3/4 su bardağı) un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kş. tuz 
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 180 ml (1 su bardağı) kefir*
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 3 çay kaşığı kırmızı jel gıda boyası**
* Kefir, sirke ile birlikte keke hoş bir nem ve mayhoş tat veriyor. Vişneli keke benzedi neredeyse. Ben marketten aldığım ve tadının ekşi olmadığını bildiğim Altınkılıç Kefir'i kullandım. Ev üretimi kefir daha ekşi bir tada sahip oluyor, onu da deneyince paylaşırım. Orjinal tarifte "buttermilk" kullanılıyor. Sütün bu yan ürünü ülkemizde değerlendirilmiyormuş. Ona en yakın muadil kefirmiş, 

** Jel gıda boyasını şeker hamuru renklendirmek için evde bulundurduğum için kullanabildim. Toz gıda boyasını da sulandırabilirsiniz. Gıda boyası kullanmak istemezseniz de lezzeti asla etkilemez, sadece kırmızı yerine kahverengi kekleriniz olur :)

Krema için
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ (eritilip soğutulmuş)
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu



Kullandığım ölçü bardağı her yerde bulabileceğiniz soldaki düz su bardağı. 








İlk olarak işe fırını 175 dereceye getirerek ısıtmakla başlıyoruz.

Cupcake yaparken daha önceki tariflerde de bahsettiğim gibi amaç hafif nemli ama üst yüzeyi düz bir kek elde etmek, o nedenle işlem sırası muffinden biraz daha farklı.

Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağı küçük parçalara bölerek çırpma kabına alıyoruz. Üzerine toz şekeri ilave ediyoruz. Mikserle krema kıvamına gelene kadar şeker ve tereyağını çırpıyoruz.
 

Ayrı bir kapta un, kakao, tuz, kabartma tozu, karbonatı birbirine karıştırıyoruz.

Krema kıvamına gelen şeker ve tereyağın içine yumurtalardan ilkini kırıp çırpıyoruz, daha sonra ikinci yumurtayı kırıp yine çırpıyoruz. Güzel kremamsı bir karışım elde ediyoruz.



Şimdi karışımımıza kefir ve sirkeyi ilave ediyoruz. Sırada hamuru renklendirmek var. Jel gıda boyasını bir çay tabağında 1-2 tatlı kaşığı su ile inceltiyoruz. Ben 3 çay kaşığı jel gıda boyası kullandım aslında biraz daha fazla koyabilirmişim. Yukarıda da bahsettiğim gibi gıda boyanız yoksa ya da kullanmak istemezseniz hiç dert değil, tadında bir değişiklik olmaz sadece rengi kırmızı olmaz.





(Daha doğal bir alternatif olarak aklıma kış çayı karışımına renk versin diye eklediğimiz hibisküs geliyor. Bir miktar sıcak suda hibisküsü rengi çıkana kadar bırakıp hamuru onunla da renklendirebiliriz sanki. Deneyince buraya yazarım.)
 



Son kez kefir, gıda boyası ve sirke eklediğimiz karışımı mikserle çırpıyoruz. Mikserle işimiz bitti. Bundan sonrası spatulaya emanet.













Unlu karışımın yarısını hamura ekliyoruz ve nazikçe spatula ile karıştırıyoruz, unun kalan kısmını da ekleyip yine spatula ile karıştırıyoruz.







Kekleri kalıplara dondurma kaşığı yardımı ile aktarıyoruz. Her kalıbın üzerinde mutlaka bir parmaktan fazla boşluk bırakarak hamuru aktarıyoruz. Kalıpları çok doldurursanız kekler fazla kabarıp taşarlar.

175 dereceye önceden ısıttığımız fırında keklerimizi 20 dakika pişiriyoruz. Bu sürenin sonunda kekleri fırından çıkarıp bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebilir.




Keklerimiz kenarda soğurken dünyanın en kolay üst kremasını yapıyoruz. Suyunu süzdüğümüz labnenin içine eritilmiş ama sıcak olmayan tereyağını ve limon suyunu ekliyoruz. Yarım çay bardağı pudra şekerini de ekliyoruz. Tadına bakıyoruz şekeri damak tadımıza uygunsa tamam diyoruz şekeri az gelirse biraz daha pudra şekeri ilave ediyoruz. Bu kremayı içindeki tereyağın donması ve kıvama gelmesi için yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kullanabiliriz.





Kekler soğuyup krema katılaştıktan sonra keklerin kağıtlarını soyuyoruz. Kremadan bir miktar keklerin üzerine sürüyoruz. En üste çikolata rendeleyebilirsiniz ya da benim yaptığım gibi bir çay süzgeci yardımıyla kakao serpebilirsiniz.











Tadına gelince; içeriğindeki kefir ve sirkenin etkisiyle vişneli kek gibi mayhoş ve hoş kokulu bir kek oldu. Üzerindeki krema kesinlikle lezzetinin tamamlayıcısı. 

Afiyet olsun.






Topkek için,
  • 2 yumurta
  • 60 gr (3 yemek kaşığı)tereyağı
  • 225 gr (1,5 su bardağı) toz şeker
  • 125 gr (1+çeyrek su bardağı) un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 180 ml (1 su bardağı) süt
  • Yarım çay kş. tuz
Beyaz krema için
  • 500 ml. süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı un
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
- See more at: http://www.tarcintadi.com/2013/02/beyaz-kremal-topkek.html#more

2 yorum:

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...