7 Mayıs 2013 Salı

fırın sütlaç



Fırın sütlacı sevmeyen yoktur sanırım. Ben de yıllarca dışarıda pastanelerde yedikten sonra anne arkadaşlarımdan Seçil bir mesaj attı bana, bir lokantadan bu tarifi kapmış, evde denemiş çok beğenmiş. Ben de hadi canım bu kadar da kolay olamaz ki bu tarif dedim, ama öyleymiş. Aynı tarif rahmetli Tuğrul Şavkay'ın benim başucu kitabım olan Tatlı Kitap'ında da bu ölçülerle yer alıyormuş. Haydi deneyin o zaman.



FIRIN SÜTLAÇ
6 porsiyon
  • 1 litre süt (5 su bardağı)
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1,5 bardak su (pirinçleri haşlamak için)
  • 1 yumurta sarısı


Pirinçlerimizi güzelce yıkıyoruz. 2 su bardağı su ile birlikte tencereye koyuyoruz ve orta ateşte kaynatıyoruz. Pirinçler tam anlamıyla haşlandığında ocağı kapatıyoruz ve pirincin suyunu süzüyoruz. Pirinçler pişerken suyu epey çekecekler, belki de dibinde hiç su kalmayacak. Hiç önemli değil. Eğer bulabiliyorsanız kırık pirinçle yapmanızı öneririm, bol nişastalı olduğundan sütlacımız epey kıvamlı oluyor.



1 litre sütten 1 bardak sütü bir kenara ayırıp kalan sütü bir tencereye ekliyoruz. İçine toz şekeri ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
 
Bir kaseye ayırdığımız 1 bardak soğuk sütü, nişastayı ve yumurta sarısını ekliyoruz. Çırpma teli ile güzelce çırpıyoruz.

Tam bu sırada fırını ısıtmaya başlayalım. Fırını 200 dereceye getirip ısıtıyoruz.




Ocaktaki süt ve şeker kaynadığında haşlanmış pirinçleri ekliyoruz. Bir taşım kaynattıktan sonra kasedeki karışımı azar azar ekliyoruz ve bu esnada tenceredeki sütü sürekli karıştırıyoruz. Bir dakika kaynatıp tencereyi ocaktan alıyoruz.







Fırın sütlaç normal sütlaca göre biraz daha sulu bir tatlı. Ben biraz katı seviyorum. Kırık pirinçle yaptığım için benim sütlacım epey kıvamlı oldu. Tencereden indirdiğiniz kıvam soğudukça biraz daha katılaşıyor. Annem hep göz kararı yapar sütlacı. Bir kaç denemeden sonra kendi kıvamınızı ve ölçünüzü anlarsınız zaten.


Gelelim yine işin havalı kısmına. Fırın tepsimize ısıya dayanıklı kaplarımızı diziyoruz. Cam kaplar olabilir, toprak güveçler olabilir ya da benimkiler gibi fırın kaseleri olabilir. Tenceredeki sütlacı kaplara eşit olarak dağıtıyoruz. Bu işlemi kaşık kaşık yapmakta yarar var, çünkü pirinçler tencerenin dibine çöküyor, kaselere eşit prinç dağıtmak için kaşıkla sırayla dağıtalım.



Tepsinin dibini kaselerin yarı hizasına kadar su ile dolduruyoruz. Suyu doldurmadan önce tepsiyi kolayca fırına yerleştirebileceğiniz bir yere koyun. Çünkü içi 6 fırını kabı sütlaç ve suyla dolu olan tepsiyi suları dökmeden fırına taşımak biraz güç istiyor. Ne kadar kısa mesafe gidersek o kadar iyi.









Tepsiyi 200 dereceye ısıttığımız fırının en üst rafına yerleştiriyoruz. Üstleri kızarana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) fırında tutuyoruz. Çok aceleniz varsa fırının ızgarasını açıp üzerini hızla kızartabilirsiniz ama böyle ağır ağır fırında pişenin tadı daha farklı emin olun.


Fırından çıktıktan sonra ister ılıkken ister soğuyunca yiyin. Üzerine birşey ekmiyoruz genelde ama kırık fındık çok yakışıyor. 

Afiyet olsun!

6 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Hadi yap ve fotosunu yolla, yapılan tariflerimin fotoğraflarını topluyorum :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Tarifinizi yaptim ve bayildim. Tam ölçülü ve tam tadinda.tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Eşim biraz sulu kıvamli sevdiği için tarifinizden pirinç ve nisastadan biraz azalttim, bende sutlac sevmediğim için kendi Kanıma şeftali dogradim, nasıl olacak bilmiyorum bakalım :))

    YanıtlaSil
  5. Elleirnize Sağlık Harika Gözrünüyor. Birde Benim fırın Sütlacıma Bakarmıısınız Rica Etsem ? https://www.lezzetinrotasi.com/firinde-sutlac-tarifi/

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...