30 Mayıs 2013 Perşembe

hurmalı kurabiye (şekersiz)


 
Şekersiz denemelere devam ediyoruz. Hem sağlıklı beslenen büyükler hem de şeker tüketmesini istemediğimiz çocuklarımız için hurma ile tatlandırılmış nefis bir kurabiye. İçinde hiç şeker yok. Tam buğday unu var. Hurma püresini nasıl yapacağımızı uzun uzun anlattım. Önceden yarım kilo hurma ile hazırlayıp buzdolabında saklayabiliriz ve lazım oldukça kullanabiliriz. Çok pratik oluyor öyle.



HURMALI KURABİYE
(22 adet)
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı hurma püresi (20 adet kuru hurmadan yapılıyor)
  • 15 adet fındık ya da ceviz
  • 1 çay bardağı (60 gr) eritilmiş tereyağ ya da sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1,5 su bardağı (150 gr) beyaz un
  • 1,5 su bardağı (150 gr) tam buğday unu
 (Tamamını beyaz unla da yapabilirsiniz. Tam buğday unu ile daha tok tutan ve yoğun bir tat oluyor. Bir tanesini yiyince 3 tane normal kurabiye yemiş gibi hissediyorsunuz)


Hurma Püresinin Hazırlanışı
Kurabiyeye başlamadan önce hurma püresini hazırlamamız lazım. Her türlü kuru hurmadan yapabilirz bu püreyi. Hurmayı tercih etme sebebimiz hem çok lifli olması hem de şeker oranının yüksek olması. Bu nedenle şekerli kurabiyelere yakın bir tat elde edebiliyoruz. Tavsiyem biraz etli bir hurma olması. Ama evde olan kuru hurmaları da değerlendirebilirsiniz. Benim hurmalarım gayet kuruydu.





Hurmanın faydaları ve daha geniş bilgi için Gurme Bebek'e bir TIK
 
Hurma püresini evdeki yaklaşık yarım kilo hurmadan yapıp buzdolabına ağzı sımsıkı kavanozlarda koydum. Her kurabiye ya da bisküvi yapışta gerektiği kadarını kullandım. Siz de öyle yapabilirsiniz. Sadece bir kerelik yapacaksanız yaklaşık 20 hurmadan 1 çay bardağı püre çıkıyor. 




Bir tencereye hurmaları ve üzerini örtecek kadar suyu ekliyoruz. Orta ateşte 5 dakika hurmaları haşlıyoruz. Bu işlem hurmaların kolayva püre olmasını sağlıyor. Hurmaları ateşten alıyoruz ve sudan delikli bir kepçe ile çıkarıyoruz. Haşladığımız suyu sakın dökmeyin, az sonra lazım olacak.






Hurmaların eğer soyulabilirse kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarıyoruz. Tüm hurmaları mutfak doğrayıcısına koyuyoruz. Üzerine 2-3 yemek kaşığı hurmayı haşladığımız sudan ilave edip doğrayıcıda eziyoruz. Şu anda çok koyu macun kıvamlı bir püremiz var. Bunu bir kaseye alıp üzerine istediğimiz kıvamı elde edene kadar hurmaları haşladığımız sudan ekliyoruz. Kıvam size kalmış. Ne kadar sulu olursa o kadar çok un ister kurabiyemiz.



Kurabiyenin Yapılışı
Bir kaseye yumurtayı kırıyoruz. Hurma püresini, eritilmiş yağı ekliyoruz. Fındıkları ben döner rendeden geçiriyorum, siz de ister doğrayıcıdan geçirin isterseniz havanda dövün. Karbonatı ekleyelim. 1 bardak beyaz unla 1 bardak tam buğday ununu ekleyelim. Hamuru yoğurmaya başlayalım. Unun tamamını eklemiyoruz çünkü herkesin evindeki bardak ve hurma püresinin kıvamı farklı olabilir. Hamurun kıvamına göre kalan unu ekliyoruz.




Aradığımız kıvam yine meşhur kulak memesi. Anneler için kutudan yeni çıkmış oyun hamuru kıvamı dersem daha açıklayıcı olacak :) Yani ele yapışmayan bir lokma kopardığınızda rahatça top gibi yuvarlayabileceğimiz, yumuşakça bir hamur kıvamı istiyoruz.

Hamurunuz tüm malzemeyi koyduğunuzda bu istediğimiz kıvamda olmadıysa üzülmeyin. Eğer çok katı olduysa bir parça su ya da en güzeli hurmaları haşladığımız sudan ekleyebilirsiniz. Çok cıvık olduysa da biraz daha un eklersiniz.



Fırın tepsimize yağlı kağıdı serelim. Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Benim hamurumdan 23 adet çıktı. Isınmış fırında 12 dakika pişirelim. Daha fazla pişince kuruyorlar.

Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. nefis görünüyor şeker hastaları için ve diyet için ideal, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Harika oldu tarif icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Tarif enfessss oldu yeni kurabiyemiz oldu çok çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Tarif için teşekkürler. Çok güzel oldu.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel oldu. Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...