22 Ekim 2013 Salı

fincanda vişneli brownie



Bugüne kadar yediğim ve en bayıldığım brownie bu oldu. Üstelik ilginç pişirme tekniği ve kolaylığı ile gönlüme taht kurdu. Efendim bu brownie'nin hamuru fincanlara konulup içi su dolu bir tencereye oturtularak ocakta pişiyor. Yumuşacık süngerimsi bir kek ve ıslak çikolata sosuna eşlik eden vişneler, merak ediyorsanız buyrun.

Tarçın Tadında Youtube Kanalı yayında! Videolu tarifler için tıklayın https://www.youtube.com/tarcintadinda
Bu kek için bildiğimiz nescafe fincanlarını kullanabiliriz. Isıya dayanıklı minik kaseler de olabilir. Ocakta kaynayan tencerenin içinde usulca piştikleri için fincanların çatlama riski yok.  Evde vişne yoksa dert değil vişnesiz de denedim çok güzel oldu. Kadayıf ve kaymaklı kadayıf arasındaki fark gibi düşünün :) Vişne yerine çilek, frambuaz ya da böğürtlen kullanılabilir.

FİNCANDA VİŞNELİ BROWNIE  
6 adet

Kek için;
2 yumurta
Yarım çay bard. sıvı yağ
1,5 çay bard. toz şeker
1 çay bard. süt
1 yemek kaşığı kakao
1 pkt kabartma tozu
4 yemek kaşığı un (tepeleme olarak)
2 su bardağı vişne
1 yemek kaşığı hindistan cevizi (süslemek için)

Sos için;
1,5 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı kakao
40 gr. bitter çikolata (yarım kare paket)








2 yumurtayı bir kaseye kırıyoruz. İçine toz şekeri ekleyip mikserle 1-2 dakika çırpıyoruz. Sıvı yağ, süt, kakao, elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyerek çatal ya da spatula ile çırpıyoruz. Kekin hamuru hazır bile.












Fincanlarımızı sıvı yağ ile yağlıyoruz. Kek hamurunu fincanlara bölüştürüyoruz ama fincanın yarı seviyesini geçmemesine dikkat ediyoruz. Çünkü brownie nin sosunu ekleyeceğiz ve fincandan taşmış bir kekle bunu yapmak zor.









Her fincandaki hamurun üzerine 5-6 vişne ekliyoruz. Karıştırmaya gerek yok pişerken içine gömülüyor zaten o vişneler.Soldakilerde vişne yok, fotoğraf vişnesiz denemeye ait, öyle de oluyor tabi.

Ben donmuş vişne kullandım, onları keki yapmadan yarım saat önce çözülmeleri için çıkardım ve bir süzgece koydum, çünkü sulanıyorlar çözüldüklerinde ve o suyun hamurun kıvamını bozmasını istemiyorum. Buzunu çözen ve suyunu süzmüş vişneleri kullanıyorum. Alta akan suyu sakın dökmeyin, halis muhlis vişne suyu oluyor kendileri.





Bir yayvan karnıyarık tenceresine yarıya kadar ılık su dolduruyoruz. Ilık olmasının nedeni fincanların bir miktar ısınmasını sağlayıp ateşe oturduklarında çatlamalarını önlemek. Bu suya fincanları oturtuyoruz. Zaten bu boyda bir tencereye sadece 6 fincan sığıyor.









Tencereyi orta büyüklükteki ocağa koyup altını açıyoruz. Tenceredeki su kaynayana kadar kuvvetli ateşte pişiriyoruz. Su kaynayınca tencerenin kapağını kapatıyoruz ve altını kısıyoruz. Altını kıstığımız andan itibaren 20 dakika süre tutuyoruz. Bu sürenin sonunda kekimiz pişmiş oluyor. Tencerenin ağzını merak edip açmayın yoksa kekler kabarmaz.

Kek pişerken minik bir sos tenceresine süt kakao ve bitter çikolatayı ekleyerek küçük ocakta sosu eritiyoruz.






20 dakika dolunca tencereyi ocaktan alıyoruz. Heyecanla kekleri çıkarmak istiyoruz ama çıkaramıyoruz. Çünkü çok sıcaklar :) Biraz bekleyebilirsiniz soğumaları için ya da tencereyi soğuk su dolu başka bir tencereye oturtabilirsiniz. Ya da benim gibi bir tahta kaşığın sapını fincanın kulbuna takıp diğer kenarını da fırın eldiveniyle tutup bir cambaz gibi fincanları sudan çıkarabilirsiniz.

Fincan keklerimiz hazır şimdi sıra sosla buluşmalarında. Sosumuzu yaklaşık her fincana ikişer yemek kaşığı gelecek şekilde paylaştırıyoruz. Bu sosu dökme işlemini fincanları bir tepsiye dizdikten sonra yapmanızı öneririm, zira bir miktar sos mutlaka dökülüyor, özellikle kek iyi kabarmışsa.





Sosu iyice çeken brownielerin üzerini vişne ve hindistan cevizi ile süsleyip ılık servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

16 yorum:

  1. sevgil feyzacım.
    denedim harika oldu...senin gibi yetenekli bir komşum olduğu için çok mutluyum...

    YanıtlaSil
  2. bu arada ben sema ablan...

    YanıtlaSil
  3. Cok guzele benziyor kesinlikle deniyecegim

    YanıtlaSil
  4. TUĞBA BAŞDAŞ28 Ekim 2013 13:57

    muhteşemsin canım hemen deneyeceğim:))

    YanıtlaSil
  5. Harika ve otesi

    YanıtlaSil
  6. Cok kolay yapiliyor, inanilmaz lezzetli ve sunumu da cok guzel. Cok tesekkurler :))
    Babu :)

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel benziyo mutlaka cocuklarima yapıcam

    YanıtlaSil
  8. Sanırım keki fincandan yiyoruz.Eger sos dokmeseydik kek rahatca çikardi ama her hali çok bastan cikarıcı.Elinize saglik

    YanıtlaSil
  9. Bunu fırında yapsak..mufin kaplarında meselaa??

    YanıtlaSil
  10. Güzel görünüyor ellerinize saglık


    Güzel görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Denedim ve çok güzel oldu. Fincanda da kolayca çıktı

    YanıtlaSil
  12. Denedim harika oldu ailecek tuttuk bu keki.. Pratik olması çok iyi.. Teşekkürler tarif için

    YanıtlaSil
  13. Acaba fırında yapılabilir mi

    YanıtlaSil
  14. 43 yasindayim, 18 yaşından beri de mutfakla hasır nesirim. İlk defa fincanda bu tarz kek yapıyorum. Şu anda tencerede pisiyorlar inanılmaz kabardi kekler, tam buğday unu ile yaptığım halde, tarifiniz için teşekkür etmek istedim. İnsanın hala öğreneceği çok şey var hayat ve yemekle ilgili. Bir anne olarak oğluma sağlıklı kek yedirecegim için mutluyum, var olun. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Vişne yerine vişne reçeli daha mı iyi olur acaba ?

    YanıtlaSil
  16. Benim karım böyle şeyleri bilmediği için ancak uzaktan uzaktan resimlere bakıp yeriz

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...