22 Ekim 2010 Cuma

derin dondurucuda neler saklanır?


Derin donduruculu bir buzdolabınız var. Ama tam olarak neleri saklayabileceğinizi bilmiyorsunuz. Ben de evlenene kadar bilmiyordum. Ama sağolsun tüm annelerimiz sonuna kadar hakkını vererek kullanıyorlar, kapak neredeyse zor kapanıyor. Yazdan hazırlanan taze fasulye, bezelye, çilek, vişne, tıka basa doldururdu bizim derin dondurucuyu.

Ben biraz daha pratik ve acil durum çözümlerinden bahsetmek istiyorum. Tamamı denenmiş ve başarılı olmuştur.Bu yazıda hamur işleri ve tatlılar var, bir sonraki yazıda da sebzelerden bahsedeceğim.



Ana ilkemiz şu: bir yiyecek derin dondurucuya konduğu anda ne kadar taze ise çıktığında da o kadar taze olacak!

PASTALAR


Her tür yaş pastayı ağzı kapaklı bir kapta derin dondurucuya atabilirsiniz. Çıktıktan yaklaşık yarım saat sonra aynı ilk koyduğunuz zamanki kadar taze ve yumuşak oluyor. Ben yaş pasta ve ekler koydum. Sonuç oldukça başarılıydı.


PİŞİRİLMİŞ HAMUR İŞLERİ


Büyük bir tepsi börek yaptınız ve hepsi yenmedi. Böreğinizi dilimleyip anında buzdolabı poşetleri içinde derin dondurucuya atabilirsiniz. Çıktığında yarım saat bekletin, aynen konduğu kadar yumuşak oluyor. Patatesli börekte başarısız olduk, peynirli türler daha başarılı oluyor.

Yine evde poğaça yaptınız ya da minik sandviç ekmekleri. Bunları pişmiş olarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben poğaça yaptığımda yarısını yiyoruz, kalan yarısını derin dondurucuya atıyoruz, misafir geldiğinde hemen hazır oluyor. Puf puf ve yumuşak oluyor çıktığında.


Ekmekler! Ekmek yapma makinesinde yaptığımız ekmekleri soğuduktan hemen sonra derin dondurucuya koyabiliriz. Acil durumlarda ya da ekmek yapmaya üşendiğinizde yemeden 1 saat önce buzluktan çıkarmak yeterli. Aynı konduğu andaki gibi yumuşacık oluyorlar. Özellikle sütlü ekmek ve çavdar ekmeğini denedik, başarılı olduk.

PİŞMEMİŞ HAMUR İŞLERİ


Misafirlerinize ya da kendinize sıcacık ikramlar yapmak istiyorsunuz ama hamuru hazırlamak, böreği sarmak uzun işler. Burada imdadımıza derin dondurucu yetişiyor.

Önceden sigara börekleri sararak 10'lu paketler halinde alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetleri içinde derin dondurucuya atabilirsiniz. Çıkarıp buzunu çözmeden kızartabilirsiniz.

Avcı böreği ya da aynı teknikle sarılmış peynirli börekleri de derin dondurucuda 12'li paketler halinde saklayabilirsiniz. Buzunu çözmesini beklemeden fırın tepsisine dizip 200 derecede pişirebilirsiniz.


Poğaça gibi mayalı hamurları hazırlayıp, içlerini doldurup şekillendirerek derin dondurucuya atabilirsiniz. Hamur halindeyken bir tepsiye dizerek derin dondurucuya koyuyoruz, 15-20 dakika sonra hamurlar taş gibi oluyorlar, o zaman da bir buzdolabı poşetine alıyoruz hepsiniz. Çıktıktan sonra fırına vermek için bu hamurların buzlarının çözülmesi lazım. Yoksa üzerine sürdüğünüz yumurta sarısı anında donuyor, susam ve çörekotu ekmek imkansız hale geliyor.

MEYVELER



Meyveler mevsimlerinde çok uygun fiyatlara satılıyorlar. Belli meyveleri alıp kışın kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Bazen de misafirler hediye olarak meyve getiriyorlar. İki kişinin tüketmesi mümkün değilse hemen yenemeyecek olanları derin dondurucuya yolluyoruz!

Vişne: Sapları ayıklanmış olarak buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz. Ben bu vişnelerle vişne kompostosu yapıyorum. Vişne reçeli yapımında da kullanabilirsiniz.


Çilek: Çilekler çok yumuşak oluyor. Blenderdan geçirip püre halinde küçük kaplarda saklıyoruz. Bu püreyi biraz şekerle kaynatıp, sütlü tatlı ya da pastalarda sos olarak kullanabiliriz.

Mürdüm Eriği: Yazın bir misafirim 1 kg getirmişti, evde de bir o kadar vardı. Hemen çekirdeklerini ayıklayıp buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya attık. Erikleri marmelat yapabilirsiniz. Ya da şekerle kaynatıp püre haline getirerek erikli turta yapabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Tesekkurler, pastayi merak etmistim, denicem

    YanıtlaSil
  2. Bilgileriniz için teşekkürler
    Misafirim gelecek diye birsürü hazırlık yaptım
    Aksilik oldu gelemediler
    Derin dondurucu ya koysam çıkınca yenirmi bilmiyorum
    Yaş Pasta,mercimekli köfte,BÖREK+kurbiye çeşitleri

    YanıtlaSil
  3. Bilgileriniz için teşekkürler
    Misafirim gelecek diye birsürü hazırlık yaptım
    Aksilik oldu gelemediler
    Derin dondurucu ya koysam çıkınca yenirmi bilmiyorum
    Yaş Pasta,mercimekli köfte,BÖREK+kurbiye çeşitleri

    YanıtlaSil
  4. Bu güzel bilgiler için sonsuz teşekkürler.. 💐 🌷 💐 🌻 🌷

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...