31 Ocak 2011 Pazartesi

baharatlı çıtır tavuk parçaları


İsim için çok düşündüm. Çünkü "kremalı çıtır tavuk" tarifimle karışmasını istemiyordum. Sonuçta bunlar da çıtırlar ama daha çok evde sinema keyfinde ya da partilerde masaya çok yakışacak minik çıtır tavukçuklar.

Fast food tüketimimiz sıfıra yakın. Hem sağlık nedenleriyle hem de evde yemek yemek daha keyifli geldiğinden hiç yemiyoruz. Bu tavuk parçaları da bence kovayla satılan tavuklu fast food ürüleriyle yarışacak lezzette, üstelik sıfır yağ ile fırında hazırlandığı için müthiş sağlıklı.

Çocukları fast food'a deli olan anneler de bence baharatsız olarak hazırlayıp çocuklara evde fast food keyfi yaşatabilirler.

BAHARATLI ÇITIR TAVUK PARÇALARI
  • 4 dilim tavuk göğüs fileto
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu (ya da 2-3 diş ezilmiş sarımsak)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yumurta



Dip sos 1
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 dal taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 diş sarımsak ya da 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Dip sos 2
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı köri

Tavuk göğüs fileto ismi çok havalı ama onu hemen basitleştirmem lazım. Bize bu yemek için lazım olan bir parmak uzunluğunda tavuk şeritleri. Şimdi bu şeritleri istersek bütün bir göğüsü kendimiz dilimleyerek yapabiliriz istersek de hazır ince dilimlenmiş göğüs parçalarıyla yapabiliriz. Ben tabi dolaptaki her gıdayı değerlendirmeye meyilli olduğumdan yarısını fileto göğüslerle yarısını da but parçalarıyla yaptım çünkü elimdeki malzeme onlardı.

Göğüs parçalarını şeritler halinde doğruyoruz. 


Eğer derin dondurucudan çıkardığınız tavukları kullanacaksanız parçalar tam çözülmeden bu doğrama işi çok kolay oluyor.


Bir küçük kasede baharatlarımızı yani karabiber, pul biber, sarımsak ya da sarımsak tozu ve tuzu iyice harmanlıyoruz. Tavuklarımızın üzerine bu karışımı serpiyoruz ve tavuklara iyice yediriyoruz.

İki yumurtayı iyice çırpıyoruz. Bundan sonrası "tavuk şinitzel" yapmaya benziyor. Tavuk parçalarını önce yumurtaya sonra galeta ununa buluyoruz. 




Ben bu şekilde denedim ama piştikten sonra tavukların üzerindeki galeta unu biraz fazla oldu. O nedenle başka bir teknik önermek istiyorum ki bence böyle daha güzel ve pratik.

Çırpılmış yumurtaları baharatlı tavuklarımızın üzerine dökelim. Bütün parçalar iyice yumurtaya bulandıktan sonra tavukları elimizle fazla yumurtalarını süzdürerek bir başka kaseye alalım. İki yemek kaşığı galeta ununu tavuklarımızın üzerine serpelim ve elimizle harmanlayalım.

Bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Üzerine tavuk parçalarımızı çubuklar halinde diziyoruz. 220 dereceye ısıttığımız fırında 20 dakika pişiriyoruz. Bu sırada enfes baharat kokuları mutfağı saracak, sabrınızı zorlayacak.


Bu haliyle ketçap ve mayoneze banarak çıtır çıtır yiyebilirsiniz. Ama değişiklik isteyenler için dip soslarım var.


Dip Sos 1 için yoğurt, mayonez, nane ve sarımsakları bir kasede karıştırıyoruz.


Dip Sos 2 ise biraz daha uğraşlı ama sonuç harika. Hamburgercilerdeki tatlı-ekşi sosun neredeyse aynısı oldu. Ben bayıldım. Küçük bir tencereye, yapışmaz bir tencere olmasında yarar var, limon suyu ve şekeri ekliyoruz, kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca köriyi ekliyoruz. Ocakta 5 dakika kaynattığımızda karışım biraz koyulaşıyor, ben tatmin olmadım 10 dakika kaynattım ama soğuyunca da koyulaşıyormuş, baya koyuydu benim sosum. 5 dakika kaynatmak yeterli.






 Pazar kaçamağımızın sofra görüntüsü ile bu tarifimizin sonunu getirelim. Afiyet olsun!



10 yorum:

  1. Süper pratik ve lezzetli bir atıştırmalık olmuş..Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. bayıldımmmmm rejimde kaçamak yapıyor hissi verecek ama vicdan azabı hissetrimeyecek! hemen deniyorum :)

    YanıtlaSil
  3. hmm çok güzel bir pazar kaçamağı olmuş :)afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  4. ben yaptım bu tarifi şahane oldu. sonra işyerinde aşçımıza tarif ettim o bütün tavuğu parçalayıp yaptı. şahane ötesi olmuşlardı

    YanıtlaSil
  5. harikasın canımm :)

    YanıtlaSil
  6. hemen şimdi şuan yapmaya koyuluyorum:) hatta buzluktan tavuğumu çıkardım bile, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Deneyelim bakalım. Yorumu sonra yazarım...

    YanıtlaSil
  8. Hımmmm anladıııım...

    YanıtlaSil
  9. 5 senedir yapiyorum 5 senedir bayilarak yiyor ev halki

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...