İsim için çok düşündüm. Çünkü "kremalı çıtır tavuk" tarifimle karışmasını istemiyordum. Sonuçta bunlar da çıtırlar ama daha çok evde sinema keyfinde ya da partilerde masaya çok yakışacak minik çıtır tavukçuklar.
Fast food tüketimimiz sıfıra yakın. Hem sağlık nedenleriyle hem de evde yemek yemek daha keyifli geldiğinden hiç yemiyoruz. Bu tavuk parçaları da bence kovayla satılan tavuklu fast food ürüleriyle yarışacak lezzette, üstelik sıfır yağ ile fırında hazırlandığı için müthiş sağlıklı.
Çocukları fast food'a deli olan anneler de bence baharatsız olarak hazırlayıp çocuklara evde fast food keyfi yaşatabilirler.
BAHARATLI ÇITIR TAVUK PARÇALARI
- 4 dilim tavuk göğüs fileto
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu (ya da 2-3 diş ezilmiş sarımsak)
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 2 yumurta
Dip sos 1
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 dal taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 diş sarımsak ya da 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı köri
Tavuk göğüs fileto ismi çok havalı ama onu hemen basitleştirmem lazım. Bize bu yemek için lazım olan bir parmak uzunluğunda tavuk şeritleri. Şimdi bu şeritleri istersek bütün bir göğüsü kendimiz dilimleyerek yapabiliriz istersek de hazır ince dilimlenmiş göğüs parçalarıyla yapabiliriz. Ben tabi dolaptaki her gıdayı değerlendirmeye meyilli olduğumdan yarısını fileto göğüslerle yarısını da but parçalarıyla yaptım çünkü elimdeki malzeme onlardı.
Göğüs parçalarını şeritler halinde doğruyoruz.
Eğer derin dondurucudan çıkardığınız tavukları kullanacaksanız parçalar tam çözülmeden bu doğrama işi çok kolay oluyor.
Bir küçük kasede baharatlarımızı yani karabiber, pul biber, sarımsak ya da sarımsak tozu ve tuzu iyice harmanlıyoruz. Tavuklarımızın üzerine bu karışımı serpiyoruz ve tavuklara iyice yediriyoruz.
İki yumurtayı iyice çırpıyoruz. Bundan sonrası "tavuk şinitzel" yapmaya benziyor. Tavuk parçalarını önce yumurtaya sonra galeta ununa buluyoruz.
Ben bu şekilde denedim ama piştikten sonra tavukların üzerindeki galeta unu biraz fazla oldu. O nedenle başka bir teknik önermek istiyorum ki bence böyle daha güzel ve pratik.
Çırpılmış yumurtaları baharatlı tavuklarımızın üzerine dökelim. Bütün parçalar iyice yumurtaya bulandıktan sonra tavukları elimizle fazla yumurtalarını süzdürerek bir başka kaseye alalım. İki yemek kaşığı galeta ununu tavuklarımızın üzerine serpelim ve elimizle harmanlayalım.
Bu haliyle ketçap ve mayoneze banarak çıtır çıtır yiyebilirsiniz. Ama değişiklik isteyenler için dip soslarım var.
Dip Sos 1 için yoğurt, mayonez, nane ve sarımsakları bir kasede karıştırıyoruz.
Dip Sos 2 ise biraz daha uğraşlı ama sonuç harika. Hamburgercilerdeki tatlı-ekşi sosun neredeyse aynısı oldu. Ben bayıldım. Küçük bir tencereye, yapışmaz bir tencere olmasında yarar var, limon suyu ve şekeri ekliyoruz, kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca köriyi ekliyoruz. Ocakta 5 dakika kaynattığımızda karışım biraz koyulaşıyor, ben tatmin olmadım 10 dakika kaynattım ama soğuyunca da koyulaşıyormuş, baya koyuydu benim sosum. 5 dakika kaynatmak yeterli.
Pazar kaçamağımızın sofra görüntüsü ile bu tarifimizin sonunu getirelim. Afiyet olsun!
Süper pratik ve lezzetli bir atıştırmalık olmuş..Elinize sağlık..
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
YanıtlaSilbayıldımmmmm rejimde kaçamak yapıyor hissi verecek ama vicdan azabı hissetrimeyecek! hemen deniyorum :)
YanıtlaSilhmm çok güzel bir pazar kaçamağı olmuş :)afiyetler olsun..
YanıtlaSilben yaptım bu tarifi şahane oldu. sonra işyerinde aşçımıza tarif ettim o bütün tavuğu parçalayıp yaptı. şahane ötesi olmuşlardı
YanıtlaSilharikasın canımm :)
YanıtlaSilhemen şimdi şuan yapmaya koyuluyorum:) hatta buzluktan tavuğumu çıkardım bile, ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilDeneyelim bakalım. Yorumu sonra yazarım...
YanıtlaSilHımmmm anladıııım...
YanıtlaSil5 senedir yapiyorum 5 senedir bayilarak yiyor ev halki
YanıtlaSil