6 Kasım 2012 Salı

limonlu haşhaşlı kek




Bugüne kadar yediğim en muhteşem kek diyebilirim. Limonlu tatlara zaten zaafım var. Bir de içinde çıtır çıtır haşhaş var. Bir oturuşta yarısı çok rahat yenebilir. Tarifi anne arkadaşım Deniz'den aldım. Sayesinde enfes bir tatla tanıştık.

Bu kekin ölçüleri normal kekten biraz küçük. O nedenle baton kalıp tercih ediyoruz. Hafif nemli bir tadı var. O nemi sağlayan şey limon suyu ve şeker karışımı. Kesinlikle yemeyip yanında yatılacak bir kek. O kadar tarif yazdım, bu kek listemde hızla 1 numaraya yükseldi.


LİMONLU HAŞHAŞLI KEK

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • 1/3 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu

Ayrı bir kapta;

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
Sos için;

  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
Bu kekin yapılış sırası normal keklere göre farklı. Bu sırayı takip edince sonuç mükemmel oluyor. Her zamanki gibi fırınımızı işe başlamadan önce 180 dereceye getirip ısıtıyoruz.

Bir kapta yoğurt şekeri iyice çırpıyoruz. İçine çırpılmış yumurta ve rendelenmiş limon kabuğunu ekliyoruz.

Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu bir kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı şimdi diğer kaptaki hamurun üzerine ekliyoruz. Ben bu işlemleri hep tahta kaşık ya da spatula ile yapıyorum.

Son olarak yağ ve haşhaşı ekleyip spatula ile karıştırıyoruz.

Yağladığımız baton kalıba hamurumuzu döküyoruz. Pişme süresi 20-25 dakika. Yine de 20 dakikadan sonra açıp bir bıçakla pişip pişmediğini kontrol etmek daha garantili olur.

Kekimiz fırında pişerken sosumuzu hazırlayalım. Limon suyunun içinde şekeri eritiyoruz. Kek fırından çıkıp biraz ılınınca kalıptan çıkarmadan sosu kaşıkla gezdiriyoruz.

Bu haliyle soğuduktan sonra keki dikkatlice kalıptan çıkaralım ve buzdolabına koyalım. 1-2 saat buzdolabında soğuyan kek servise hazır.

Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Feyza Hanım,bu tarif için size çok teşekkür ederim,yaptım mükemmel oldu,yalnız ısrarla belirttiğiniz uyarılara uyup tariflerinizi uygulamak gerektiğine karar verdim.zira kelepçeli yuvarlak kalıpta yaptım çıkarması kolay olur diye,ama baton kalıbı özellikle belirtmenizi ondan sonra anladım:)yalnız ben yumurtayı keklerde hep iki tane kullanıyorum,zira üç olunca bana hep yumurta kokusu geliyor,unu daha fazlalaştırdım ama fazlalaştırmamak gerek ,özetle tarifleriniz birebir yapılırsa çok güzel oluyor anladığım,emeklerinize sağlık.

    3 yıldır denemediğim limonlu kek tarifi kalmamıştı,sonunda sayenizde istediğim lezzeti bulabildim,haşhaşı da hiç düşünememiştim,artık kakaolu keklerimde de kullanıyorum sayenizde ,çok çok teşekkür eder keyifli tatlar dilerim.İrem .

    YanıtlaSil
  2. İrem Hanım çok memnun oldum beğenmenize. Ben denemediğim ve tatmin olmadığım tarifleri paylaşmıyorum zaten. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. Evet evet,çok seçkin ve özenli tarifleriniz var...çok teşekkürler yeniden..

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten hem kolay hem de tam aradığım tarif tek sorun pişirme süresi bence en az 25 dkk.
    Bir sorun daha var yarısını bi oturuşta yedim:S

    YanıtlaSil
  6. Muazzam bir kek,yok boyle bir tat.Bu kek kesinlikle bagimlilik yapar.Elinize ve kaleminize saglik Feyza Hanim ;)
    -Demoli

    YanıtlaSil
  7. Tarifinizde belirtilen su bardagi ölçünüz 200'ml lik mı yoksa cup ölçüsümu acil cevap denemek istiyorum...Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cup değil, 200 ml lik normal su bardağı kullanabilirsiniz.

      Sil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...