7 Nisan 2013 Pazar

meyveli yulaflı bar (şekersiz)



Yine şekersiz harika bir tarif. Hem diyet yapanlara ara öğün, hem bebeklere parmak yiyecek, normal beslenenlere de süper lezzetli bir atıştırmalık. Hiç şeker içermemesine rağmen içindeki meyve ve kuru meyveler sayesinde oldukça tatlı oldu. Tamamını 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.

Tarçın Tadında Youtube Kanalı yayında! Videolu tarifler için tıklayın https://www.youtube.com/tarcintadinda

Yulaflı barın ana malzemesi elbette yulaf ezmesi. Ben Eti'nin yulaf ezmesi LİFALİF i kullandım. Market raflarında mısır gevrekleri ve müslilerin olduğu reyonlarda çeşitli markaların yulaf ezmelerini bulabilirsiniz. Bunlar raf ömürlerini sağlamak için işlemden geçirilmiş yulaflar. Dolayısıyla tam yulafa göre besin değerleri düşük. Yulafın tam hali yani tam buğday gibi olan hali saklaması zor bir tahıl. Yine de beyaz una göre daha sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Bebekler için yulaf hakkındaki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Bir de Dukan diyeti yapanların yulaf unuyle ve ezmesiyle yapılan yiyecekler tükettiklerini biliyorum. Bu tarifi okuyan ve Dukan hakkında bilgisi olan biri yorum bırakırsa bu barlar Dukan'a uygun mu öğrenmiş oluruz :)



Bir de bu tarifi temel olarak kabul edin, içine istediğiniz malzemeyi ekleyip çıkarabilirsiniz. Ben muz, kayısı, kuru üzüm kullandım. Kuru meyve çeşitleri arttırılabilir. Fındık, ceviz, badem, fıstık eklenebilir. Taze meyveyle denemedim ama mevsiminde vişne ve çilekle de deneyeceğim.

MEYVELİ YULAFLI BAR
  • 3 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 yumurta
  • 1 orta boy muz
  • 5 günkurusu kayısı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 10 adet badem
  • 10 adet fındık 
Alerjik ve ya küçük bebekler için aynı tarifi yumurtasız da yapabilirsiniz. O zaman yulaf ezmesini 1 bardak olarak kullanın.

İşe başlamadan önce fırını 175 dereceye ısıtıyoruz.


Kuru meyveleri 5 dakika kadar su dolu bir kasede bekletiyoruz. Kayısı ve kuru üzümleri kasede bekletince hem doğraması hem de rendelemesi kolaylaşıyor. 

Yulaf ezmelerini rondodan geçiriyoruz. Çok un gibi olmalarına gerek yok.

Bir kasede muzu çatalla eziyoruz.  Kendiniz için pişiriyorsanız fındık ve bademi iri olarak rondodan geçirin.





Bebekler içinse bu kuruyemişlerin çok ince rendelenmesi gerekiyor. Ben bu iş için İkea dan aldığım döner rendeyi kullanıyorum. O yoksa rondo ile çekebilirsiniz.

Aynı şekilde kuru kayısıyı da rendeliyoruz ya da bıçakla küçük parçalara bölüyoruz. Kuru üzümleri bütün kullanıyoruz.




Şimdi tüm malzemeyi muzları ezdiğimiz kaseye ekliyoruz. yoklama yapıyoruz, yulaf ezmesi, muz, kuru üzüm, fındık, badem, kayısı kasedeyse üzerine 1 yumurtayı kırdıktan sonra yoğurmaya başlıyoruz.








Bu tarifteki tek püf noktası yulaf ezmesinin miktarının hamura göre ayarlanması gerektiği. Çünkü kuru meyvenizin miktarına, muzun ve yumurtanın büyüklüğüne göre tarifin kaldıracağı yulaf unu miktarı değişebilir. Dilerseniz yulaf ununu iki ayrı partide ekleyin hamura. Tamamını eklediniz ve çok koyu bir hamur olduysa içine bir miktar süt ya da su ekleyerek hamuru cıvıklaştırabilirsiniz.





Hamurumuz hazır. Şimdi fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt seriyoruz. Hamurun tamamını tepsiye alıyoruz. Kaşıkla bastıra bastıra bir parmak kalınlığında bir plaka elde edene kadar hamuru yayıyoruz.








Kaşığın arkası ile yüzeyini dümdüz yaptıktan sonra şimdi bu şekli tam bir dikdörtgene benzeteceğiz. Bunun için geniş yüzeyli büyük bir bıçakla dört kenarı bastırıyoruz. Sonra yine yükselen yerleri kaşıkla hamura yediriyoruz.










Şimdi dilimleme zamanı. Bir bıçak ya da hamur ruleti bu işi halleder. Hamuru dikdörtgen parçalara bölüyoruz.











Kesme işi bittikten sonra parçalar birbirine yapışmasın diye bıçakla hafif aralıyoruz hepsini.








175 dereceye ısınmış fırında 18 dakika pişiriyoruz. Aslında pişme süresi 15-20 dakika arasında değişiyor, fırını açıp kontrol edebilirsiniz.

Afiyet olsun.







16 yorum:

  1. Dukanın ilk 2 devresine uygun olmadıgı kesin meyve içeriğinden dolayı

    YanıtlaSil
  2. Dukan diyetinde ilk iki evrede meyve yasak orası doğru ama bu tarif zaten yulaf ezmesi olduğu için bize uymuyor kepekle ezme aynı şeyler değil ve kuru meyveler ve fındık gibi kuruyemişler koruma evresine kadar yasak hele ki muz güçlendirme evresinde meyveler serbest ama muz üzüm yasak bu yüzden bu tarif bize uygun değil afiyet olsun
    http://dukanesli.blogspot.com/?m=1
    daha fazla bilgi için beklerim.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir tarif, teşekkür ederim. Yalnız tadını biraz daha lezzetli hale getirmek için önerebileceğiniz meyve/kuruyemiş var mı ?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Simdi basladim yapmaya umarim guzel olur :)

    YanıtlaSil
  6. Dukana uygun feğil

    YanıtlaSil
  7. Dukan için uygun değil.Ama çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil
  8. Yaptim gayet iyi oldu.yulaf tek tüketilemeyecek kadar kötüydü boyle oldu ;)

    YanıtlaSil
  9. Dukanda yulaf unu değil yulaf kepeği kullanılır

    YanıtlaSil
  10. Harika bi tarif cokta guzel detayli anlatmissniz elinize saglik deniyecehim basarolar dilsrim

    YanıtlaSil
  11. Merhaba tarif için teşekkürler. Çok faydalı oldu benim için. Bunu pişirdikten sonra ne kadar süre ve nerede saklayabiliriz?

    YanıtlaSil
  12. Kalorisi nedir acaba kalori hesabı tutuyorum da

    YanıtlaSil
  13. süper bir tarif

    YanıtlaSil

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...