9 Aralık 2013 Pazartesi

damla çikolatalı bisküvi




Susam Sokağı ile büyüyenler Kurabiye Canavarı'nı bilirler. Elinden düşürmediği kurabiyeleri de hatırlarsınız. İşte bu tarif o kurabiyelerin tarifi, yani "chocolate chip cookies" denen, Türkçe'ye kurabiye diye çevrilmiş ama aslında bisküvi olan tarif.

Çok çetin denemeler sonunda bu ölçülere ulaştım. Cafe Fernando'nun her tarifte neler çektiğini anladım bu bisküvileri yaparken :) İlk deneme orjinal Amerikan ölçülerindeydi. Aşırı yağlı ve şekerli oldu. Amerika'nın neden obeziteyle mücadele ettiğini anladım, daha az şeker koyun dostum tüm tariflere. İkinci denemede şekeri ve yağı neredeyse %50 azalttım. Bu sefer de Hanımeller bisküvisi gibi birşey oldu ama kuru oldu. Son ve başarılı denemede yağı ikinciye göre biraz arttırıp pişme süresini 12 dakikaya düşürdüm. Bingo! Dış kenarları hafif kıtır, ortası yumuşak nefis bisküvilerimiz oldu. Acıbadem kurabiyesinin biraz daha hafifini düşünün ona benzedi. Bir de o akşam çay demlemiştik, batırıp yiyelim dedik, aman Allah'ım nasıl harika birşey oldu böyle ağzımızda dağıldı.



Bu bisküviler için denemelerim bitmedi, içine tam buğday unu ve yulaf ekleyerek biraz daha hafif hale getirip paylaşacağım.

DAMLA ÇİKOLATALI BİSKÜVİ
24 adet
  • 100 gr (6 yemek kş) yumuşamış tereyağ ya da margarin
  • 150 gr (1 su bardağı) toz şeker
  • 1 yumurta
  • 190 gr (2 su bardağı) un
  • 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 2 tatlı kaşığı sıcak su
  • 1 çimdik tuz
  • 1 su bardağı damla çikolata
Malzemeler hakkında: Margarin kullanırsanız eğer paket üzerindeki 50 gr lık çizgilerden kolayca ölçebilirsiniz yağı. Toz şekeri yarı yarıya esmer şekerle karıştırınca hoş bir kahverengi renk elde ediliyor. Ben öyle denedim tavsiye ederim. Damla çikolata yerine Dr Oetker'in çıkardığı çakıl çikolatalar (chocolate chips) da olabilir, daha iriler. Fındık, badem ya da cevizi de ince döverek hamura ekleyebilirsiniz. Ölçü bardağım şurada göründüğü gibi. Tabi ki gönlüm mutfak tartısı kullanarak gram ölçüleriyle yapmanızdan yana ama olamıyorsa da bu bardağı kullanın.


İlk olarak fırınımızı 175 dereceye ısıtalım.

Bir kaseye yumuşamış yağı küçük parçalara bölerek ekleyelim. Üzerine toz şekeri ekleyelim. Ben yarı yarıya esmer şekerle karıştırdım. Esmer şeker bisküviyi esmerleştiriyor tatlı bir renk veriyor. Evde varsa kullanmanızı öneririm. Damak tadınıza göre şekeri azaltıp arttırabilirsiniz. Damla çikolatanın da şeker içerdiğini unutmayın.

Yağ ve şekeri mikserle karıştırıyoruz. Maksat yağı iyice parçalayıp şekerle krema haline getirmek. Tam krema olmuyor, yağlar iyice ufalınca içine 1 yumurtayı kırıyoruz. Mikserle tekrar çırpıyoruz. İşte şimdi gerçekten kremaya benziyor.









Yağ, şeker ve yumurta karışımı yandaki gibi görünüyor.

Mikserle işimiz bitti. Bir küçük kaseye iki tatlı kaşığı sıcak suyu koyuyoruz, içine bir çay kaşığı karbonatı ekleyip karıştırıyoruz. Bunu hamura ekliyoruz. Bir çimdik tuzu da hamura ekliyoruz.

Unumuzu eleyerek hamura ekliyoruz. Son olarak damla çikolataları da ekliyoruz. Bundan sonra hamuru isterseniz tahta kaşıkla isterseniz elle karıştırabilirsiniz. Ben elle hafifçe unlar kaybolana kadar yoğurdum.



 


Cıvık bir kurabiye hamuru kıvamı elde ediyoruz. Aman bu cıvık oldu diyip un eklemeyin sakın, o cıvıklık hamurun pişerken yayılması için lazım bize.

Hamur hazır, şimdi şekillendirme zamanı. Bu yassı bisküviler herhalde bardakla kesiliyordur diye düşünüyordum ama öyle değilmiş. Top top yapıp tepsiye koyacağız ve pişerken yayılıp bu hale gelecekler.


Bir dondurma kaşığı ile birer ölçü hamuru aralıklı olarak tepsiye diziyoruz. Dondurma kaşığı ile koyunca su bardağı çapında kurabiyeler çıktı. Sonraki denemede biraz daha küçük bir ölçü kaşığı kullandım. Gözünüzün kararına güveniyorsanız ceviz büyüklüğünde topaklar idealdir, hamurdan elle koparıp yapabilirsiniz.




Biz küçükken annem bize çok güzel kurabiyeler yapardı. Bazen kurabiye yayılırdı, bu istenmeyen birşeydi, o yuvarlak kurabiyeler yayılıp birbirlerine yapışınca beşgen kurabiyeye dönüşürlerdi. Beşgen de olsa yamuk da olsa anne kurabiyesiydiler ve çoook lezzetliydiler. Bu bisküvide tam olarak istediğimiz şey pişerken iyice dağılmaları. Bunun için mutlaka ama mutlaka fırını önceden çok iyi ısıtmanız gerekiyor ve belirtilen ölçülerden fazla malzeme kullanmamanız gerekiyor.




Çok seyrek dizerek bir tepsiye 12 tane yerleştiriyoruz. 175 dereceye önceden ısıttığımız fırında 12 dakika pişiriyoruz. Az pişerse yumuşak olur, çok pişerse çok sert olur. 12 dakika ideal. Fırından çıktığında çok yumuşak olacak ama soğudukça sertleşiyor panik yapmayın.

Süte ve ya çaya batırarak yemenizi şiddetle öneririm. Afiyet olsun!



2 yorum:

Paylaş

print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...